miercuri, 11 noiembrie 2009

Praf minune, chiar există!




'Premiera


Oamenii de stiinta americani au facut o descoperire revolutionara, dupa ce au reusit sa regenereze degetul retezat al unui barbat in varsta de 69 de ani, folosind "o pulbere magica - Pixie", obtinuta din vezica urinara a porcului, relateaza BBC.

Lee Spievack, un vanzator din Cincinnati, a ramas fara o bucata dintr-un deget, aceasta fiindu-i retezata in urma cu trei ani de elicea unui avion.

Doctorul Alan Speivak, fratele victimei, i-a trimis acestuia un praf pentru a vindeca degetul retezat. Alan este fost chirurg la Harvard si in prezent cercetator in solutii de regenerare medicala.

Timp de zece zile, Lee si-a pus praful pe deget si a observat ca acesta prezenta semne vizibile de regenerare. "In fiecare zi vedeam cum situatia se imbunatateste", a marturisit pacientul.

Dupa o luna de zile, fenomenul de vindecare a prins amploare. "Praful magic" a fost creat in laboratorul doctorului Stephen Badylak de la Universitatea din Pittsburg.

Secretul uimitoarei regenerari este pulberea pe care vanzatorul din Cincinnati o numeste "praf magic". Cunoscuta de oamenii de stiinta ca matrice extracelulara, bogata in colagen, proteina care confera pielii fermitate si elasticitate, pulberea este obtinuta din pisarea vezicii de porc, uscata in prealabil.

Initial, ea fost creata pentru regenerarea ligamentelor deteriorate ale cailor.

Desi nu este inca foarte clar cum actioneaza miraculoasa pudra, descoperitorii ei spun ca ea activeaza procesul natural de vindecare a corpului aflat in stare latenta, trimitand semnale care accelereaza vindecarea si regenerarea tesuturilor.

Descoperirea a trezit interesul oficialilor din armata americana, care doresc sa foloseasca acest praf pentru a regenera degetele soldatilor raniti in Irak sau Afganistan.

Pacientii vor suferi o interventie chirurgicala pentru a redeschide rana, pe locul careia sa se presare pulberea, a spus doctorul Stephen Badylak.

Acestia spera ca regenerarea sa fie suficient de serioasa pentru a permite pacientilor sa foloseasca periuta de dinti sau sa apese un buton, de exemplu.

Alti beneficiari ai matricei, spun medicii, ar putea fi persoanele care au suferit arsuri grave si care astfel isi pot recapata un aspect normal al pielii.

Pe de alta parte, criticii se tem ca folosirea matricei ar putea conduce la crestere riscului de cancer.

Cercetatorii din Pittsburgh spun insa ca asa-zisa pulbere magica este o descoperie remarcabila, care poate salva nenumarate vieti.

"Cred ca in zece ani vom putea regenera chiar si oase si tesuturile din jurul acestor oase. Este un pas remarcabil inspre regenerarea unui intreg membru," a spus doctorul Badylak.

Un comentariu: